The times they are a-changin’

Geplaatst door

Periode: 2013-2017
Werkgever: Freelance, Alt-J IT
Opdrachtgever: KLM
Inzet als: IT Specialist afdeling Webtools
Project: Tomcat
Skills: Shell scripting, Tomcat, Apache, Automated Deployment, Redhat Linux

Toen ik terug kwam bij de KLM, en nog wel bij dezelfde afdeling Webtools, waren er veel dingen veranderd. De start die was gemaakt om te veranderen naar meer open source producten t.o.v. de zwaar gesupporte software van organisatie als IBM was nu werkelijkheid geworden.

Ook de organisatie was erg veranderd en werd binnen de KLM groot ingezet op de nieuwe manier van werken die beter aansloot op de nieuwe IT wereld. En zelfs het gebouw waar ik ooit begonnen was bij de KLM was helemaal gestript en opnieuw ingericht om de nieuwe manier van werken te kunnen ondersteunen. Geen afdelingen meer met hokjes maar open ruimtes waarin iedereen zichtbaar was. Nog wel aangewezen vloerdelen voor afdelingen maar in principe geen vaste werkplek meer met vaste telefoons en vaste computers. Iedereen aan de mobiele telefoon en laptop en weg met al die papieren! Ik moet zeggen dat ik hierdoor ook gestopt ben met het gebruiken van een kladblok en alles digitaal ben gaan noteren en nooit meer terug gekeken heb.

Na het maken van een gezamelijke OS laag tussen Air-France en KLM was nu ook de java applicatie server laag een feit en werden nieuwe applicaties hierop gebouwd en werden oude gemigreerd om WebSphere uit te faseren. Dit betekende feitelijk ook een einde aan mijn WebSphere tijdperk omdat hier geen vraag meer voor was en de wereld inmiddels over leek te gaan op open source.

Mijn taak in de tweede tour bij KLM had veel te doen met de tomcat stack waarbij we talloze LCM projecten hebben gedaan, tooling hebben ingericht en meerdere malen over zijn gegaan naar nieuwe installatie tools en monitoring tools.

En ook deze tomcat stack bleek niet voor altijd want na vier jaar zou docker en kubernetes zijn intrede doen en bleek dat het bouwen van lossen servers met tomcat achterhaald te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.