Come fly with me

Geplaatst door

Periode: 2007-2011
Werkgever: Freelance, Alt-J IT
Opdrachtgever: KLM
Inzet als: IT Specialist afdeling Webtools
Skills: IBM WebSphere Application Server, MQ, IBM http, Tivoli Access Manager, Shell scripting, PHP/MySQL, JBoss, IBM LDAP, Juniper Redline, F5 BigIP LTM

Bij mijn intake gesprek zou ik als IBM WebSphere specialist aangeboden worden bij de KLM.
Mijn achtergrond met WebSphere totdan was de ervaring met IBM Workplace en de periode bij IBM Nederland met WebSphere 4 en WebSphere 5. Deze omgevingen draaiden allemaal op Wintel en ik voorzag dus een klein probleem omdat ik geen kennis had van AIX/Linux, de platformen waarop KLM draaien.

Toch werd ik aangenomen en achteraf bleek dat mijn gebrek aan specifieke kennis en lage nerd-gehalte de doorslag had gegeven. De manager wilde juist wat meer balans in het team hebben en was op zoek naar iemand met een frisse blik. Tot op de dag van vandaag kan ik niet geloven hoeveel geluk ik toen heb gehad dat die manager iets in mij zag en op basis van dat gesprek heeft aangenomen.

Dit was het begin van mijn freelance loopbaan en ik hd geen betere eerste opdracht kunnen treffen in de KLM. Het was een warm bad waarin ik terecht kwam waarbij geen enkele onderscheid gemaakt werd tussen externen of internen en ik alle tijd kreeg om rustig op gang te komen en goede begeleiding kreeg van de mensen in het team.

Technisch gezien bleek het ook een schot in de roos omdat Webtools de afdeling was die alle Application stacks bouwde met de bijbehorende tooling eromheen zoals installatiescripts, start/stop/status scripts, monitoring scripts etc. Daarnaast deden ze het beheer van de access layer die toen bestond uit Juniper Redline (HTTP Loadbalancers), IBM WebSeal (access control en gateway naar backend servers) en Application Servers (IBM WebSphere i.c.m. IBM http server en later apache met jboss). Ook de authorizatie laag in de vorm van IBM Tivoli Access Manager viel onder de hoede van Webtools.

Alle producten draaien op AIX en bij mijn binnenkomst werd voorzichtig gestart met Redhat Linux als OS laag.

Je moet weten dat ik nog geen ervaring had met AIX of linux en dat een behoorlijk obstakel vormde bij mijn eerste dag on the job. Om niet helemaal voor schut te staan voor de nieuwe collega’s heb ik een kamertje opgezocht om een oud-collega van Multrix te bellen die het AIX beheer deed en mij een email te sturen met de meest voorkomende commando’s op AIX zodat ik in ieder geval aan kon loggen en een directory listing uit kon voeren.
Na een aantal jaren heb ik dit nog een keer gemeld aan mijn collega’s en die hadden geen idee dus is het toch nog goed gekomen.

Naast het enorme scala aan producten die door Webtools beheerd werden draaide alle tooling op zelfgemaakte bash scripts. Als oud-developer kon ik hierdoor snel aansluiting vinden en heb ik na de eerste maand niet meer terug gekeken.

Na vier jaar werken bij Webtools vond ik het tijd om weer een nieuwe uitdaging te zoeken en heb ik bij de geboorte van mijn eerste zoon de KLM verlaten en ruim de tijd genomen om de eerste maanden lekker thuis te zijn . Een van de perks van het zelfstandig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *